Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Végre eljárás indult Robin Hood fájának kivágói ellen

Híreső
2024. május 06. 08:00
This,Iconic,Tree,Was,Used,As,A,Location,In,The

Ahogyan vannak ikonikus épületek, hidak vagy akár állatok, úgy bizony vannak ikonikus növények is. Ezek közül az egyik legismertebb Robin Hood fája, mely nem csak festői megjelenése miatt közkedvelt. 

Sycamore,Gap,On,Hadrians,Wall,In,Northumberland.this,Iconic,Tree,Was
Fotó: KevinTate

Hírnevét a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című 1991-es hatalmas sikerű filmnek is köszönheti, meg persze az sem elhanyagolható tény, hogy Hadrianus császár által építtetett fal mellett áll, mely az Ír-tengertől az Északi-tengerig keresztülszeli Észak-Angliát. 

Beverly,Hills,-,Circa,1991:,Keven,Costner,Waves,As,He
Fotó: Bart Sherkow

A fát 2023-ban kivágták. Erre azonban senkinek nem volt engedélye - nem is lehetett volna, hiszen a 200 éves platán remek állapotban volt. Ráadásul az esetet súlyosbítja, hogy a kidőlő fa kárt tett a mellette álló, történelmi jelentőségű falban is. 

The,Sycamore,Gap,Tree,Or,Robin,Hood,Tree,Is,A
Fotó: Christine Tuffin

A napokban az angol-walesi főügyészség két férfi ellen emelt vádat a nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben. Az ítélettől függetlenül a kár sajnos helyrehozhatatlan. A szakemberek abban reménykednek, hogy a platán csonkja még kihajthat, de ha ez meg is történik, pompájának visszanyerésére több száz évre lenne szükség. 

forrás: The Guardian

 

bíróságRobin Hoodfa